M
Tapahtuma

Maailman johtaviin tekoälytutkijoihin kuuluva Nick Bostrom toukokuussa Suomeen

Tekoälyn ja ihmiskunnan tulevaisuuden huippututkija, Oxfordin yliopiston Future of Humanity -instituutin johtaja Nick Bostrom saapuu toukokuussa Suomeen. Bostromin johtaman instituutin tarkoitus on löytää sekä estää ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaisevia riskejä, jotka toteutuessaan voisivat syöstä ihmiskunnan sukupuuttoon.

Suomeen Bostrom saapuu puhumaan SHIFT Business Festival -tapahtumaan, jossa hän keskittyy aiheeseen nimenomaan teknologian kehityksen sekä tekoälyn tuomien mahdollisuuksien ja uhkien näkökulmasta.

Bostrom on kirjoittanut New York Timesin bestseller -listalle nousseen kirjan ”Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies”, joka on saanut lukusuosituksia muun muassa Bill Gatesilta sekä Elon Muskilta. Superintelligence käsittelee kysymyksiä, kuten: Mitä tapahtuu, kun koneet ja tekoäly ylittävät ihmisen älykkyyden? Pystyvätkö keinoälylliset toimijat pelastamaan tai tuhoamaan ihmiskunnan? Kirja luo monitieteellisen perustan ymmärtää ihmiskunnan ja älykkään elämän tulevaisuutta.

Bostromin tieteellinen tausta on fysiikan, laskennallisen neurotieteen, matemaattisen logiikan sekä filosofian tutkimusaloilla. Hän on kirjoittanut yli 200 tieteellistä julkaisua, joista suurimpana tutkimusalueena ovat ihmiskunnan tulevaisuutta uhkaavat eksistentiaaliset riskit. Näitä ovat muun muassa ilmastonmuutos, supertulivuoren purkautuminen, asteroiditörmäys, atomisota, sekä – Bostromin mukaan kaikista todennäköisimmin realisoituva riski – uuden korkeamman älykkyyden, tekoälyllä varusteltujen koneiden, synty. Tätä uhkaa ja sen ehkäisemiseen liittyviä keinoja Bostrom käsittelee kirjassaan.

SHIFT Business Festivalilla Bostrom nousee lavalle osana Future of Intelligence -ohjelmapolkua, jossa toisena keynote-puhujana nähdään Curious.AI:n Harri Valpola. Bostromin puheenvuoro nähdään tiistaina 22.5.

Koko tapahtuman teema on Redefining Normal – the future of human and machine ja tapahtumapaikkana vanha Kakolan Lääninvankila tiistaista keskiviikkoon 22.-23.5.

Tapahtuman puhujiin kuuluu mm.
• Bestseller-kirjan Superintelligence kirjoittaja, tulevaisuusfilosofi Nick Bostrom
Weapons of Math Destruction –kirjan kirjoittaja, matemaatikko Cathy O’Neil
Scale –kirjan kirjoittaja, teoreettinen fyysikko Geoffrey West
Harri Valpola

Katso alustava ohjelma täältä

Lähde: Oxford University