T
Uutinen

T&T: Ruokakauppa siirtymässä verkkoon – voitot valumassa ulkomaille

Tutkijoiden mukaan alustatalous voi vaikuttaa rajusti teollisuudenaloihin, joilla yritykset toimivat suoraan kuluttajien kanssa. Verkkokauppa Amazon on jo aloittanut ruokakaupankäynnin kuivatuotteilla, mutta lienee vain ajan kysymys, milloin kauppa laajenee tuoretuotteisiin. Etlan, eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan elintarviketuotannon voitot saattavat päätyä tulevaisuudessa kansainvälisille yritysjäteille Suomen kansantalouden sijaan.

”Perinteisesti suurimman osan voitoista on vienyt se, joka hallitsee kauppapaikkaa. Vaarana on, että pienetkin elintarvikkeiden voitot menevät niille, jotka hallitsevat kansainväliset alustat”, arvioi Etlan ja Aalto-yliopiston professori Timo Seppälä.

Kalifornian yliopiston professorin Martin Kenneyn mielestä suomalaisen elintarviketeollisuuden tulisi rakentaa yhteinen digitaalinen ruoan verkkokaupan ja -jakelun alusta. Alustan tulisi Kenneyn mukaan olla yhteisomistuksessa, jotta kiinalaiset tai yhdysvaltalaiset yritysjätit eivät voi ostaa ja ottaa sitä hallintaansa.

Lue koko artikkeli täältä.

 

Lähde: http://www.tekniikkatalous.fi