Y
Uutinen

Yle: Hallitus aikoo tehdä Suomesta tekoälyn huippumaan

Tekoäly on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista – maastamme  halutaan tehdä teknologian edelläkävijä. Suomeen onkin valmisteilla parhaillaan tekoälyohjelma, jonka tavoitteena on tehdä maastamme yksi maailman johtavista maista tekoälyn soveltamisessa ja työnteon uudistamisessa. Hankkeesta vastaa toukokuussa elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) asettama työryhmä, jonka varapuheenjohtajana toimii ylijohtaja Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lundström kertoo, että työryhmän tavoitteena on esitellä hallitukselle jo syksyllä konkreettisia toimenpiteitä, kuinka tekoälyä voitaisiin hyödyntää ketterästi arjessa.

– Me pyrimme siihen, että työryhmä pystyy esittämään hyvin käytännönläheisiä ja nopeasti toteutettavia toimenpiteitä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ne toimijat, jotka pystyvät niitä toteuttamaan, ovat jo olemassa Suomessa, Lundström kertoo Ylelle.

Lundströmin mukaan juuri tekoälyn hyödyntämisellä on suuri merkitys maamme kilpailukyvyn kannalta. Sen avulla sekä yritykset että julkinen sektori voisivat tehostaa toimintaansa ja kehittää uusia menestyksekkäitä innovaatioita, joilla Suomea voitaisiin viedä maailman kartalle. Puutetta osaamisesta ei pitäisi olla – ennemminkin puutetta on rahasta, sillä tutkimus- ja kehitysinvestoinnit ovat kalliita. Valtiokaan kun ei voi kaikkea kustantaa. Lundströmin mukaan yritysten tulee myös itse olla valmiita sijoituksiin.

– Valtio on aina riskinjakaja ja osasijoittaja. Tässä kohtaa valtio on paras kumppani, mutta ei niin, että valtio ottaa sen riskin yritykseltä. Riskit ja tulevaisuuden suunnittelu kuuluu yritykselle itselleen, Lundström toteaa Ylelle haastattelussaan.

Lue koko artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-9717885

Lähde: Yle